مقاومتِ بخش درمان غزه و حمایت دیگر کشورهای جهان

آنچه در بیمارستان‌های غزه گذشت

ای دشمن آفتاب…

من سازش نخواهم کرد

 و تا آخرین تپش در رگانم

مقاومت خواهم کرد!

«بخشی از شعر پیامی از بازار بیکاری از سمیح القاسم»

در جریان جنگ اسرائیل و فلسطین، هر روز تصاویر و اخباری از میزان تلفات و جراحات واردآمده بر مردم غزه را در اخبار می‌بینیم و می‌شنویم. بر اساس آمار جهانی، در این جنگ تا لحظه‌ی نگارش این متن 44 هزار فلسطینی کشته و 103 هزار نفر مجروح شده‌اند. این جنایتی است که رژیم اِشغالگر اسرائیل برای ساکنان فلسطین رقم زده است. رژیمی که تاریخی بیش از هفتاد سال قتل و اِشغالگری در این سرزمین دارد.

آنچه اسرائیل از این جنگ و ویرانگری می‌خواهد بیرون کردن تمامی ساکنین فلسطین از سرزمین‌شان است. اسرائیل با حمایت تمام‌قدِ دیگر کشورهای غربیِ پشتیبانش دهه‌ها است که در حال انجام قتل، کشتار و ترک اجباری مردم فلسطین از خاک خودشان است. هدف نهایی این کشورها اِشغال کامل فلسطین و سلطه بر دیگر کشورهای خاورمیانه برای دستیابی به مقاصد سرمایه‌دارانه‌ی خود یعنی انباشت سرمایه‌ی بیشتر و تسلط اقتصادی-سیاسی بر خاورمیانه است.

هم‌پیمانی کشورهای غربی با دولت جعلی اسرائیل قدمت تاریخی بیش از 70 سال دارد. به عبارتی از زمانی که کشوری به نام اسرائیل وجود نداشت تا زمانی که به مرور کشور جعلی اسرائیل با حمایت نیروهای آمریکایی و بریتانیایی در سال 1948 تشکیل شد. شکل‌گیری این رژیم با جنگ و کشتار و تصاحب زمین‌های فلسطینیان و در نهایت اِشغال سرزمین‌شان همراه بوده است. در تمامی این سال‌ها و تاکنون اسرائیل هر لحظه توسط آمریکا و کشورهای غربی از نظر اقتصادی و نظامی تأمین شده است.

در مقابل این فجایع تاریخی اسرائیل، از گذشته تاکنون، فلسطین سرشار از مبارزه و مقاومت بوده است. یکی از نیروهایی که صف مقاومت را استحکام بخشیده و می‌بخشد کارگران و دیگر کارکنان بخش درمان حاضر در غزه است. نیرویی که با تمام سختیِ شرایط جنگی مانند نبود امکانات درمان و ممنوعیت ارسال کمک‌های امدادی به غزه و انفجار مکرر بیمارستان‌ها و کشتار تعداد زیادی از کارکنانش هنوز با صلابت در غزه در حال انجام خدمت است. بخش درمان در فلسطین به نقش و جایگاه ویژه و حیات بخش‌اش در وضعیت بحرانی و جنگ‌زده آگاه بوده و نسبت به وظیفه‌اش، که حفظ جان هزاران انسان جنگ‌زده و مجروح است، متعهدانه عمل کرده است.

در کنار صف شکست‌ناپذیر بخش درمان فلسطین، حمایت کارگران و دیگر کارکنان بخش درمان کشورهای مختلف در جهان را می‌بینیم. بسیاری از این حمایت‌ها در کشورهایی روی داده که دولت‌های‌شان با حمایت‌های امپریالیستی خود از اسرائیل آتش این جنگ را شعله‌ورتر کرده‌اند. آن‌ها نسبت به شرایط بخش درمان و مردم جنگ‌زده در فلسطین سکوت نکرده و با تجمع، اعتراض، اعتصاب و حتی رفتن به مناطق جنگ‌زده‌ی غزه حمایت خود از مردم فلسطین و ضدیت‌شان را با رژیم اِشغال‌گر اسرائیل نشان داده‌اند.

این حمایت‌ها در کشورهایی مانند بریتانیا، ایالت‌های مختلف در آمریکا، کانادا، هلند، ایرلند، استرالیا و دیگر کشورهای اروپایی و همچنین مالزی و … صورت گرفته است و در ادامه‌ی متن تعدادی از آن‌ها را بررسی می‌کنیم اما ابتدا به وضعیت خودِ نیروهای درمانی در غزه بپردازیم.

نقش ویژه‌ی بخش درمان غزه

کارگران و کارکنان درمان فلسطین و دیگرانی که در اقصی نقاط جهان داوطلبانه به فلسطین رفته‌اند در شرایط مشقت‌باری برای نجات جان مجروحین در غزه تلاش می‌کنند و با جانفشانی خود صف مقاومت فلسطینیان در مقابل اشغال‌گران را زنده نگاه داشته‌اند.

از 7 اکتبر تا کنون 1.9 میلیون فلسطینی در غزه یعنی 90 درصد از جمعیت آن توسط ارتش اسرائیل از خانه‌های خود رانده شده‌اند و به مناطقی پناه برده‌اند که دائماً مورد حمله قرار می‌گیرند. اسرائیل روش‌های مختلفی برای نابودی فلسطین و کشتار ساکنین‌اش به کار برده است. یکی از آن اقدام‌ها نابود کردن زیرساخت‌ها و مراقبت‌های بهداشتی است. در مجموع 890 حمله به مراکز درمانی صورت گرفته است که 443 مورد در غزه و 447 مورد در کرانه‌ی باختری رخ داده است. در پسِ این حملات 23 بیمارستان از 36 بیمارستان موجود در غزه ویران شده است. 12 بیمارستان به‌طور محدود و یک بیمارستان به‌طور حداقلی کار می‌کند. یکی از پزشکان حاضر در فلسطین می‌گوید: “وضعیت غیرقابل تصور است. بیمارستانی که من در آن حضور دارم، دارای ظرفیت اولیه‌ی فقط 200 تخت بود و در حال حاضر به 1000 تخت افزایش یافته است. حدود 22000 نفر از مناطق دیگر غزه آواره شده‌اند و در راهروها و چادرهای داخل بیمارستان پناه گرفته‌اند زیرا مردم احساس می‌کنند اینجا امن‌تر از هر جای دیگری است.” تعدادی از جراحان گفتند که آن‌ها جراحی‌های پیچیده‌ی عروقی و ارتوپدی را بر روی بیماران انجام داده‌اند. برخی از بیماران بعداً به دلیل عفونت در بیمارستان‌ها و ناتوانی در ارائه‌ی مراقبت‌های پس از عمل جان خود را از دست دادند. موارد پرشماری از بیماری‌های واگیردار ثبت شده و خطر شیوع فلج اطفال پس از یافتن ویروس در نمونه‌های فاضلاب دیده شده است.

پزشکان می‌گویند که آن‌ها تجهیزات پزشکی محدودی را برای درمان بیماران در اختیار دارند. به گونه‌ای که پیدا کردن یک ذره اکسیژن نیز به سختی ممکن است. داروی بیهوشی، تجهیزات برای آی‌سی‌یو، آنتی بیوتیک و در نهایت مُسَکن را در اختیار ندارند. افراد زیادی هستند که به شدت سوخته‌اند. هیچ مُسَکن مناسبی برای آن‌ها ندارند. عملیات جراحی بدون بیهوشی انجام می‌شود…

حملات علیه کارکنان مراقبت‌های بهداشتی، بیمارستان‌ها و آمبولانس‌ها خدمات حیاتی پزشکی را مختل می‌کند. به گونه‌ای که مردم از درمان نجات‌بخش محروم می‌شوند. نیروهای اسرائیلی تا کنون به 300 آمبولانس حمله کرده‌اند. دکتر محمد صلاح، سرپرست بیمارستان العوده در شمال غزه می‌گوید که مردم برای درمان با الاغ و اسب به آنجا منتقل شده‌اند. وی گفت: “فاجعه زمانی است که زخم‌های بیماران در حال گندیدن است زیرا زخم‌ها بیش از دو یا سه هفته است که بازند.” او گفت که “پزشکان آنجا به دلیل کمبود برق، عمل‌های جراحی را با نور گوشی انجام داده‌اند.”

در میان سیستم بهداشتی در حال فروپاشی، کارگران درمان در غزه گاهاً بیش از 300 روز بدون وقفه کار کرده‌اند. دکتر محمد محسن، پزشک بخش مراقبت‌های ویژه در بیمارستان الاقصی در منطقه‌ی میانی غزه، گفت : “من از روز اول در سراسر این جنگ کار کرده‌ام. زمانی که به 300 امین روز از زمان شروع جنگ رسیدیم شوکه شدم زیرا که شمارش روزها از دستم در رفته بود. آنچه در حال حاضر با آن روبروایم مانند وحشت روز قیامت است. حجم عظیم بیمارانی با شدت جراحات غیرقابل باور و فراتر از توان و امکانات ما به بیمارستان وارد می‌شوند. به دلیل کمبود فضا و ابزارآلات پزشکی برخی از بیماران در آغوش‌مان از بین می‌روند. من می‌دانم که اعضای خانواده یا عزیزانم می‌توانند بیماران بعدی باشند که به دلیل کمبود تخت بر روی زمین بیمارستان مداوای‌شان کنم.”

“گاهی مجبور شده‌ام بیش از 60 ساعت به طور مداوم کار کنم و زمان استراحتم را برای تأمین نیازهای اولیه‌ی خانواده‌ام صرف کنم. از طرفی دیگر به تنهایی مراقب مادرم هستم که بیماری مزمن کلیوی دارد و پدرم که سکته کرده است.”

پزشکان، پرستاران و امدادگران اورژانس شرایط سخت و مشقت‌باری را تحمل می‌کنند. آن‌ها بدون دریافت دستمزد، تغذیه‌ی مناسب، دیدن خانواده‌های خود یا داشتن آب کافی برای نوشیدن یا شستشو به کار خود ادامه می‌دهند. بسیاری از آن‌ها خانه‌های خود را از دست داده‌اند و برخی در چادر زندگی می‌کنند. بسیاری از آن‌ها دوستان و اعضای خانواده‌شان را مدت‌هاست که ندیده‌اند و یا عزیزان‌شان را از دست داده‌اند و خبر کشته شدن‌شان را زمانی شنیده‌اند که در بخش‌ها مشغول خدمت‌رسانی بوده‌اند و یا مجروحین یکی از افراد خانواده‌شان بوده است. دکتر سلحه که در بیمارستانی در شمال غزه ساکن است و خانواده‌ی او به جنوب غزه پناه برده‌اند می‌گوید: “خانواده‌ی من بیش از سه ماه است که از من دور هستند و من آرزو دارم که آن‌ها را در آغوش بگیرم.”

بیش از 500 پرسنل درمان از 7 اکتبر تا کنون کشته شده‌اند. تعداد زیادی توسط نیروهای اسرائیلی بازداشت شده‌اند. یکی از جراحان بیمارستانِ کمال عدوان، که در بیت لاهیه‌ی غزه از بازداشتیان بوده است، می‌گوید: “زمانی که نیروهای اسرائیلی بیمارستان را محاصره کردند ما 50 کارمند مراقبت‌های بهداشتی از جمله پرستار و پزشک بودیم. سربازان حکم تخلیه‌ی بیمارستان را دادند ولی زمانی که ما از بیمارستان خارج شدیم همه‌ی ما را بازداشت کردند و به ما گفتند که باید لباس‌های فُرم‌تان را در بیاورید.” یکی از امدادگران که از بازداشتیان بود گفت: “مرا را وارونه به زنجیر آویزان کردند و به من شُکِ الکتریکی دادند. در حالی‌که در حین بازجویی دنده‌هایم شکسته شده بود از هرگونه مراقبت درمانی محروم شدم و قبل از هر بازجویی داروی روانگردان به من می‌خوراندند.” عده‌ای نیز از بازداشت‌شدگان در زیر شکنجه‌های رژیم اِشغالگر اسرائیل توان نیاورده و جان خود را از دست داده‌اند. دو پزشک به نام‌های دکتر عدنان البرش، جراح ارشد ارتوپد در بیمارستان شیفا و دکتر ایاد الرنتیسی، رئیس بخش زنان و زایمان در بیمارستان کمال عدوان، بر اثر شکنجه‌ی اسرائیل جان باختند و بسیاری دیگر…

یکی دیگر از پزشکان به نام ایزدین لولو زمانی که شنید که اسرائیل خانه‌ی خانوادگی او را در ماه نوامبر بمباران کرده است، در بیمارستان الشفاء غزه در محاصره بود. برادران، خواهران و پدرش همگی کشته شدند. این پزشک 21 ساله نتوانست برای یافتن اجساد آن‌ها برود زیرا الشفا توسط تانک‌ها و تک‌تیراندازهای اسرائیلی محاصره شده بود. او فقط می‌توانست از بیمارانش، زنده و مُرده، مراقبت کند.

لولو به الجزیره گفت: “هشت بیمار در [بخش مراقبت‌های ویژه] جلوی چشمان من جان باختند. این اولین بار بود که مردم را در [محل] بیمارستان دفن می‌کردم. هیچ حمایتی از پزشکان در غزه وجود ندارد این وظیفه‌ی ماست که به کار خود ادامه دهیم.”

دیما استز، دانشجوی پزشکی، 21 ساله است. او در زمان شنیدن خبر جنگ در غزه از دانشگاه استعفا داده و داوطلبانه به یاری کارکنان درمان در غزه رفته است. با وجود آسیب و خطر کشته شدن‌اش در این جنگ، استز از ترک غزه خودداری می‌کند. او پس از متقاعد کردن والدینش که وظیفه‌ی او کمک کردن است، در ماه رمضان به یک تیم پزشکی در شمال غزه می‌پیوندد. او گفت: “در حال حاضر، من می‌مانم و به مردمم کمک می‌کنم. من متوجه شدم که وضعیت خطرناکی است و هر لحظه ممکن است ما هدف قرار بگیریم ولی با این وجود من می‌مانم و به مردمم کمک می‌کنم.”

با نگاهی به شرایط کارکنان درمان درغزه شامل پرستاران و پزشکان و دیگر نیروهای امدادگر و اورژانس در می‌یابیم که این بخش از نیروی کار جامعه که در بخش درمان مشغول به فعالیت است، چه در غزه و چه در هر نقطه‌ای از جهان، چه اندازه می‌تواند نقش وجایگاه برجسته و حیات بخشی را در زندگی انسان‌ها در این جهان متلاطم ایفا کند. نمونه‌هایی از این جانفشانی و خدمتی متعهدانه را می‌توان در ایران نیز در زمان کرونا مشاهده کرد. در آن دوران بسیاری از کارگران درمان با وجود شانه‌خالی کردن و بی‌مسئولیتی دولت در قبال خدمت‌رسانی درست به مردم و نبود امکانات مناسب درمانی یک تنه در مقابل آن ایستادگی کردند و متأسفانه تعدادی از آن‌ها را نیز از دست دادیم. نمونه‌های دیگر آموزنده برای ما کارگران بخش درمان کشورهای کوبا و ونزوئلا[1] هستند. کارگران و کارکنان بخش درمان این کشورها به شکلی همدلانه و متعهد به مردم کشور خود و یا با عضویت در انجمن‌های پزشکان بدون مرز به دیگر نقاط جهان خدمت می‌رسانند. در این جنگ غزه نیز بسیاری از آن‌ها به یاری بخش درمان فلسطین شتافتند.

  • وضعیت بیمارستان الشفاء بعد از حمله‌ی اسرائیل به شهر غزه در 25 ژانویه‌ی 2024 که دستکم 20 کشته و بیش از 150 زخمی برجا گذاشت.
  • وضعیت بیمارستان الشفاء بعد از حمله‌ی اسرائیل به شهر غزه در 25 ژانویه‌ی 2024 که دستکم 20 کشته و بیش از 150 زخمی برجا گذاشت.
  • دکتر خالد حموده و دکتر وادی قاسم به همراه سایر نیروهای درمان و غیرنظامیان آواره و خانواده‌های بیمار در نزدیکی بیمارستان کمال عدوان در شمال غزه بازداشت می‌شوند.
  • بیمارستان کمال عدوان پس از هدف قرار دادن ارتش اسرائیل در بیت لاهیا در غزه. / gettyimages
  • بیش از 500 نفر در انفجاری در بیمارستان باپتیست الاهلی غزه در 17 اکتبر 2023 کشته شدند./ gettyimages
  • عکس گرفته‌شده از داخل بیمارستان ناصر.
  • پزشکان می‌گویند با اندک تجهیزات پزشکی که در اختیار دارند برای زنده نگه داشتن بیماران خود تلاش می‌کنند.
  • بیمارستان الشفاء پس از یک محاصره‌ی دو هفته‌ای اسرائیل.
  • بمباران بیمارستان ناصر در خان یونس در جنوب نوار غزه.
  • نیروهای درمانی با استفاده از چراغ قوه به دلیل کمبود برق در بیمارستانی در شمال نوار غزه یک فلسطینی مجروح را درمان می‌کنند.

ایالات متحده‌ی آمریکا

کارگران و دیگر کارکنان بخش درمان ایالت‌های سانفرانسیسکو، نیویورک، کالیفرنیا، سن‌دیگو و شیکاگو در اعتراض به جنایات جنگی اسرائیل، کشته شدن همکاران‌شان در فلسطین، قتل عام مردم غزه، بمباران اردوگاه‌های آوارگان در بوریج و نصیرات در مرکز غزه و تداوم یورش و اِشغال بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در تاریخ‌های نوامبر 2023 و ژوئن 2024 به خیابان‌ها آمدند.

معترضان پلاکاردهایی را در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود “بیمارستان‌ها هدف نیستند”، “هم اکنون-آتش‌بس”، “نسل‌کشی متوقف شود”، “جنایات جنگی علیه غزه را متوقف کنید.” آن‌ها همچنین عکس‌هایی از همکاران و دانشجویان پزشکی را که توسط اسرائیل در این مدت کشته شده‌اند با خود حمل می‌کردند.

ایندرا یک پرستار از هالیوود کالیفرنیا، در تظاهراتی علیه جنگ غزه می‌گوید:”من اینجام که از همکارانم که اکنون در غزه‌اند و در حال کشته شدن‌اند حمایت کنم. من در مقابل کشتاری که در حال وقوع است اینجام. ما باید این کشتار را متوقف کنیم. اتفاقی که در حال رخ دادن است وحشتناک است.”

تاشا پرستار بخش ICU در جنوب کالیفرنیا است. به WSWS (سایت سوسیالیست جهانی) درباره‌ی بدتر شدن شرایط و سیستم مراقبت‌های بهداشتی ایالات‌متحده می‌گوید که یکی از عوامل شرایط نامناسب درمان در آمریکا کمک‌های میلیارد دلاری این کشور به اسرائیل برای تدوام نسل‌کشی در فلسطین است. او می‌گوید که: “من فکر می‌کنم ما در کشور خود با یک بحران بهداشتی روبه‌روایم که باید بودجه‌ی زیادی را به آن اختصاص دهند. ما شهروندانی داریم که هر روز از طریق بازپرداخت بدهی‌های مراقبت‌های بهداشتی رنج می‌برند و با هزینه‌های گزاف درمان سرطان دست و پنجه نرم می‌کنند. ما آمار مرگ و میر بالا و بحران مرگ و میر نوزادان را داریم. تمامی این مشکلات نیاز به بودجه دارد که دولت آن را خرج تسلیحات نظامی برای کمک به اسرائیل می‌کند…من به کارگرانی که در این همبستگی گرد هم می‌آیند تا توسط آن قدرتی را که داریم نشان دهند افتخار می‌کنم. من فکر می‌کنم به آن نیاز بیشتری داریم.”

 در شیکاگو و سن‌دیگو پرستاران، پزشکان، دیگر متخصصان بهداشت و درمان و دانشجویان در مقابل ساختمان انجمن پزشکی آمریکا (AMA)[2] تجمع کردند و از این انجمن خواستند که سکوت‌اش را نسبت به نسل‌کشی و جنگ در فلسطین بشکند. این تظاهرات توسط تعدادی از سازمان‌های کارگران و کارکنان درمانِ طرفدار فلسطین سازماندهی شد. AMA ششمین سازمان لابیگری در آمریکا است که از بوئینگ نیز بزرگتر است. آن‌ها از نفوذ داخلی و بین‌المللی بسیار زیادی برخوردارند و به آن دلیل که این انجمن چنین وزنی در نظام درمان آمریکا دارد “لازم دیدیم که با اعتراض خود فشاری بر این انجمن وارد کنیم.” معترضان می‌گویند در حالی که کارکنان مراقبت‌های پزشکی شجاعانه از شهروندان و کارکنان بخش درمان فلسطین حمایت می‌کنند و موضع خود را بیان می‌کنند، نهادهای مراقبت‌های بهداشتی آمریکا از جمله: مؤسسات پزشکی، مجلات و دانشکده‌های پزشکی نه تنها نسبت به حملات اسرائیل در غزه سکوت کرده‌اند بلکه بسیاری از کارکنان درمانی که در اعتراضات حضور داشتند و یا حمایت خود را از فلسطین بیان کرده‌اند تهدید و سرکوب کرده‌اند.

این انجمن در جواب به اعتراض نمایندگان حامی فلسطین می‌گوید که وظیفه‌ی انجمن انجام وظایف درمان در آمریکا است و مسائل ژئوپلتیکی در این انجمن صلاحیت ندارد. تناقض این گفته را می‌توان در حمایت انجمن در زمان شروع جنگ اوکراین و روسیه دید. AMA در جنگ روسیه و اوکراین کمک‌های مالی و نیروهای درمانی و تجهیزات پزشکی بسیاری را به اکراین ارسال کرد.

یکی از معترضان می‌گوید:”AMA بیش از 500 جلیقه‌ی ضدگلوله برای پزشکان و امدادگران اوکراینی برای حافظت از کارکنان مراقبت‌های بهداشتی ارسال کرد اما اکنون در غزه شاهد کشته شدن 534 کارمند مراقبت‌های بهداشتی هستیم.” مؤسسات آمریکایی مانند AMA در خدمت منافع امپریالیستی‌اند. به همین دلیل است که این مؤسسات بلافاصله برای حمایت از اکراین صف می‌کشند و در عین حال برای حمایت از فلسطین سکوت کرده‌اند و هیچ کمک بهداشتی و درمانی‌ای ارسال نمی‌کنند.

کارگران بخش درمان در سراسر آمریکا تحت شرایط معیشتی سختی کار می‌کنند. همچنین بیش از 30 میلیون شهروند آمریکایی از داشتن بیمه‌ی درمانی محروم‌اند. این در حالی است که دولت امریالیستی آمریکا میلیاردها دلار بودجه را برای بمب و گلوله هزینه می‌کند. “مردم نمی‌توانند انسولین خود را بخرند اما همیشه برای بمب پول وجود دارد.”

  • کارکنان بخش درمان ایالات متحده در نشست اخیر انجمن پزشکی آمریکا اعتراض کردند و سکوت این انجمن در قبال نسل‌کشی در فلسطین را محکوم کردند. این معترضان در مقابل ساختمان AMA تجمع کردند.
  • کارکنان بخش درمان ایالات متحده در شیکاگو و در خارج از جلسه‌ی مجلس نمایندگان انجمن پزشکی آمریکا تظاهراتی برپا کردند.
  • کارکنان بخش درمان ایالات متحده در شیکاگو و در خارج از جلسه‌ی مجلس نمایندگان انجمن پزشکی آمریکا تظاهراتی برپا کردند.
  • دانشجویان دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه کالیفرنیا-سن دیگو بنری در دست دارند که روی آن نوشته شده است:" کارگران بهداشت و درمان برای عدالت در فلسطین. به محاصره پایان دهید. به اِشغال پایان دهید. آتش‌بس: هم‌اکنون!" بنری دیگر نیز در دست دارند که نام و سن بیش از 9000 فلسطینی که از 7 اکتبر 2023 کشته شده‌اند در آن قید شده است.

بریتانیا

پزشکان و دیگر کارکنان بخش بهداشت و درمان با درخواست برقراری آتش‌بس فوری در غزه و پایان دادن به حمایت‌های سیاسی و تسلیحاتی دولت انگلیس از رژیم اسرائیل در لندن تظاهرات کردند. در این اقدام اعتراض‌آمیز معترضان از برابر بیمارستان سنت توماس در مرکز لندن تا ساختمان مجلس راهپیمایی کردند و پس از تجمع در برابر دفتر نخست‌وزیری انگلیس، سخنرانان به تشریح وقایع غزه و چگونگی بمباران بیمارستان‌ها و مراکز درمانی پرداختند و این اقدامات را جنایات جنگی دانستند. آنان خواهان این بودند که آمران، عاملان و حامیان تسلیحاتی رژیم اسرائیل دادگاهی و مجازات شوند.

در اعتراضی دیگر ده‌ها تن از کارگران بهداشت و درمان بریتانیا در اعتراض به معامله با شرکت فناوری نظامی، ورودی NHS[3] را مسدود کردند. تظاهرات‌کنندگان به قرارداد NHS با شرکت فناوری جاسوسی Palantir[4] مستقر در ایالات متحده‌ی آمریکا که فناوری پیشرفته‌ای را برای ارتش اسرائیل تأمین می‌کند اعتراض کردند. در سال 2023 سازمان NHS قرارادادی 7 ساله به قیمت 414 میلیون دلار برای نرم‌افزار مدیریت داده‌های پزشکی بیماران با هدف افزایش کارایی خدمات NHS و بهبود تخصیص منابع امضا کرد. این اقدام اما بلافاصله نگرانی‌هایی را در مورد حریم خصوصی بیماران با توجه به پیشینه‌ی نظامی و اطلاعاتی پالانتیر ایجاد کرد. معترضان می‌گویند این پولِ مالیات‌دهندگان در بریتانیا است و نباید در خدمت شرکتی خصوصی که تسلیحات نظامی اسرائیل را تأمین می‌کند خرج شود بلکه باید در جهت بهبود خدمات خود NHS هزینه شود. مطالبات مطرح‌شده‌ی معترضان: “اول، NHS باید قرارداد را لغو کند. دوم، ما خواهان هیچ قرارداد دیگری با شرکت‌های همدست در آپارتاید اسرائیل و نسل‌کشی در غزه نیستیم. سوم، پایان دادن به خصوصی‌سازی همه‌ی خدمات بهداشتی.”

تظاهرات در لندن

Palantir در سال 2003 توسط سرمایه‌گذار میلیاردر پیتر تیل راه‌اندازی شد و از بازوی سرمایه‌گذاری سازمان سیا کمک مالی دریافت کرد. در سال‌های پس از تأسیس، مشتریان پالانتیر، سازمان‌های نظامی و جاسوسی ایالات متحده بودند. پستی در رسانه‌های اجتماعی در 12 اکتبر منتشر شد که در آن نوشته شده بود: “پالانتیر در موضع حمایت از اسرائیل صریح بوده است.” در پستی دیگر که در همان تاریخ نوشته شده بود: “با انواع خاصی از شرارت فقط با زور می‌توان مقابله کرد. پالنتیر در کنار اسرائیل ایستاده است.”

این سازمان‌ها با دولت‌های امپریالیستی حامی اسرائیل در اِشغال و کشتار و نابودی فلسطین سهیم‌اند. عملکرد این دولت‌ها و سازمان‌ها در راستای یک هدف و منفعت مشترک می‌چرخد. هدفی که در خدمت انباشت سرمایه و سرازیر شدن سود بیشتر در جیب‌های سرمایه‌داران و دولت‌های حامی آن‌ها است. این انباشت از هیچ طریقی الا استثمار و تحت سلطه بردن طبقه‌ی کارگر کشورهای غربی و خاورمیانه و دیگر کشورهای جهان به دست نمی‌آید. در این میان تمامی مناسبات اجتماعی و اقتصادی و نظامی مسلط نیز برای متحقق کردن خواست سرمایه‌دارانه‌ی طبقات حاکم است، که همان سرمایه‌داران و دولت‌هایشان‌اند. لذا مسئله‌ی مهم در توقف جنگ، اتحاد و گسترش مبارزات کارگران و همچنین همراهیِ دانشجویان[5] در سراسر جهان در یک جنبش طبقاتی مشترک علیه جنگ‌های امپریالیستی و سرمایه‌دارانه است.

  • ده‌ها تن از کارکنان بخش درمان بریتانیا در اعتراض به بازداشت همکاران فلسطینی خود در غزه و همچنین در حمایت از مبارزه برای آزادی فلسطین تجمع کردند.
  • ده‌ها تن از کارکنان بخش درمان بریتانیا در اعتراض به بازداشت همکاران فلسطینی خود در غزه و همچنین در حمایت از مبارزه برای آزادی فلسطین تجمع کردند.
  • ده‌ها تن از کارکنان بخش درمان بریتانیا در اعتراض به بازداشت همکاران فلسطینی خود در غزه و همچنین در حمایت از مبارزه برای آزادی فلسطین تجمع کردند.
  • ده‌ها تن از کارکنان بخش درمان بریتانیا در اعتراض به بازداشت همکاران فلسطینی خود در غزه و همچنین در حمایت از مبارزه برای آزادی فلسطین تجمع کردند.
  • ده‌ها تن از کارکنان بخش درمان بریتانیا در اعتراض به بازداشت همکاران فلسطینی خود در غزه و همچنین در حمایت از مبارزه برای آزادی فلسطین تجمع کردند.
  • ده‌ها تن از کارکنان بخش درمان بریتانیا در اعتراض به بازداشت همکاران فلسطینی خود در غزه و همچنین در حمایت از مبارزه برای آزادی فلسطین تجمع کردند.
  • ده‌ها تن از کارکنان بخش درمان بریتانیا در اعتراض به بازداشت همکاران فلسطینی خود در غزه و همچنین در حمایت از مبارزه برای آزادی فلسطین تجمع کردند.
  • کارکنان بخش درمان در لندن به نشانه‌ی اعتراض با لباس‌های فُرم و اجساد غیرواقعی کودکان به خیابان‌ها آمدند.
  • صدها کارکن بخش درمان بریتانیا دفتر مرکزی غول فناوری آمریکایی Palantir در لندن را تعطیل کردند تا تجارت آن را مختل کنند.
  • کارگران درمان در لندن علیه قرارداد NHS با Palantir مقابل ساختمان NHS تجمع کردند.
  • پرچم‌های فلسطین در حالی به اهتزاز درمی‌آیند که کارگران درمان بریتانیا با پلاکاردهایی برای سوگواری نیروهای درمانی کشته‌شده در غزه در دروازه‌های داونینگ استریت، محل اقامت رسمی نخست‌وزیر بریتانیا در مرکز لندن، جمع شده و خواهان آتش‌بس هستند.
  • کارگران درمان در لندن علیه قرارداد NHS با Palantir مقابل ساختمان NHS تجمع کردند.

استرالیا

کارگران بخش درمان در ملبورن علیه حملات اسرائیل در غزه اعتراض کردند. آن‌ها از آزار و اذیت متخصصان پزشکی توسط صهیونیست‌ها صحبت می‌کنند. آن‌ها می‌گویند نیروهای طرفدار صهیونیسم در استرالیا طی پنج ماه گذشته دست به اقداماتی زده‌اند که 39 تن از کارکنان بخش درمان را به دروغ به یهودستیزی متهم کنند. این اتهامات در پس حمایت ایشان از غزه صورت گرفته است. معترضان می‌گویند اگر این اتهامات واردشده توسط دولت تأیید شود ممکن است که شغل و آینده‌ی کاری‌شان را از دست دهند. تنها هدف این اعتراضات سازمان‌یافته رساندن فریاد اعتراض کارگران بهداشت و درمان علیه پاکسازی قومی اسرائیل و حامیان امپریالیست او است. در مقابلِ اقدامات نیروهای طرفدارِ اسرائیل و صهیونیسم علیه کارگران و کارکنان بخش درمان، ایشان در 17 ژانویه‌ی 2024 کارزاری را برای دفاع از همکاران خود به راه انداخته‌اند تا از تمام قربانیان این بخش دفاع کنند و کارگران بهداشت و سلامت سراسر جهان را فراخوانده تا بیانیه‌های حمایتی خود را به این کارزار ارسال کنند.یکی از کارگران بیمارستان سلطنتی پرنس آلفرد می‌گوید: “حملات صهیونیست‌ها به پزشکان استرالیایی که به نسل‌کشی در غزه اعتراض کرده‌اند چیزی نیست جز یک تلاش عریان برای مرعوب ساختن متخصصینی که به خاطر مسئولیت و ویژگی کاری‌شان در جامعه اقدامی متعهدانه صورت داده‌اند. حمله به کادر درمان ما در حالی که نظام سلامت ما تحت فشار و فروپاشی است مطلقاً جنایتکارانه است…من تاکنون نه دیده بودم که بیمارستان‌های کل یک شهر با چنین حملات نظامی نابود شود و نه چنین کشتار توده‌ای را انتظار داشتم که امروز در رسانه‌ها شاهدیم و به امری روزمره بدل شده است. در حقیقت من چنین قساوتی را انتظار نداشتم و این مطلقاً ترسناک است. من هیچوقت فکر نمی‌کردم فیلم‌سازی اسرائیلی را ببینم (آنات شوارتز) که ناگهان به یک خبرنگار جنگی بدل شود که می‌تواند دروغ‌های بی‌شرمانه در مورد بریدن سر نوزادان توسط حماس و تجاوز به مردم منتشر کند و تازه به این اخبار دروغ بها داده و در نیویورک تایمز منتشر شوند. متخصصین بخش درمان به خاطر چنین اظهاراتی و اعتراض علیه این جنایات جنگی مورد حمله دولت‌شان که هم‌پیمان اسرائیل است قرار می‌گیرند. با این وجود اتحادیه‌های درمانی در مقابل این اقدامات دولت سکوت کرده‌اند.

ما همه به طور ضمنی می‌دانیم که دولت هم در این مورد و هم در دیگر موارد علیه منافع ما عمل می‌کند. پول مالیات‌پردازان ما را برای انجام اعمال قساوت‌آمیز هم در داخل و هم در خارج از کشور استفاده می‌کند. اعمالی که هیچ آدم عاقلی آن‌ها را نمی‌بخشد. این وظیفه‌ی ما است که علیه نسل‌کشی در غزه متحدانه بایستیم و تنها راه انجام این عمل نیز آن است که به کسانی بپیوندیم که تاکنون صدای اعتراض‌شان بلند شده است.”

  • کارگران درمان بیمارستان لیوپول در سیدنی استرالیا در پی بمباران بیمارستان الاهلی در غزه تظاهرات بر پا کردند
  • کارگران درمان در ملبورن استرالیا علیه جنایات جنگی اسرائیل در غزه اعتراض کردند.

فرانسه، کانادا و ایرلند

در آبان ماه 1403 کارگران بخش درمان و بهداشت در پاریس در حمایت از فلسطینیان نوار غزه و همچنین در همبستگی با همکاران خود در بیمارستان‌های شمال غزه دست به تظاهرات زدند. در جریان تظاهرات، آن‌ها برای نشان دادن همبستگی خود با همکاران‌شان در بیمارستان‌های شمال غزه از جمله بیمارستان کمال عدوان که بیش از یک ماه است در محاصره‌ی شدید ارتش اسرائیل و زیر حملات مکرر این رژیم قرار دارند، روی زمین دراز کشیده و صحنه‌ی نسل‌کشی فلسطینیان را بازسازی کردند.

تظاهرات در پاریس، فرانسه

در شهرهای ادمونتون و تورنتو در مِی 2024 و دسامبر 2023 کارکنان بخش درمان به خیابان‌ها آمده و علیه رژیم اسرائیل اعتراض کردند. این تظاهرات توسط اتحاد کارکنان بهداشت فلسطین سازماندهی شده است. یکی از معترضان می‌گوید: “برای کارکنان مراقبت‌های بهداشتی مهم است که نه تنها به عنوان یک انسان بلکه به عنوان کارکنان درمان نسبت به حملات اسرائیل در غزه واکنش نشان دهیم. این وظیفه‌ی ما است که در مورد علل و ریشه‌های نابرابری در سراسر جهان صحبت کنیم.” دولت کانادا و کارفرمایان نسبت به اعتراض کارکنان درمان در این کشور واکنش نشان داده‌اند. تا کنون چهار پزشک به دلیل گذاشتن پست‌های حمایتی از فلسطین مورد بازجویی قرار گرفته‌اند.

در ژوئیه‌ی 2024 کارکنان درمان دوبلین در ایرلند در مقابل سفارت آمریکا علیه حمایت‌های این کشور از اسرائیل اعتراض کردند. در طول تظاهرات پلیس برای پایان دادن به آن وارد عمل شد و تعداد زیادی از تظاهرات‌کنندگان دستگیر شدند.

  • تظاهرات کارگران درمان دوبلین در دفاع از فلسطین.
  • کارگران درمان فرانسه برای حمایت از فلسطینیان در نوار غزه به خیابان‌های پاریس آمدند.
  • تجمع کارگران درمان در کانادا برای دفاع از فلسطین.

***

نمونه‌ها و اَشکال اعتراضی و مبارزاتی که در بالا خواندید همگی از یک الگو پیروی کرده‌اند و آن هم الگوی مبارزه‌ی طبقاتی است. می‌توانیم بگوییم آنچه که تا کنون مشاهده کردیم زنده شدن سنت‌های انقلابی به جا مانده از تاریخ مبارزات طبقه‌ی کارگر است. همبستگی و حمایت گارگران حوزه‌ی درمان از رهایی فلسطین در کشورهای مختلف به همراه کارگران بخش‌های صنعتی روحیه‌ی اتحاد طبقاتی را در جهان زنده کرده است. نکات مثبت و آموزنده‌ای در حمایت‌های جهانی وجود دارد که باید به عنوان الگویی مناسب برای پیش‌برد مبارزه‌ی طبقاتی از حیث سیاسی و اقتصادی در مقابل سرمایه‌داران، دولت‌هایشان و امپریالیسم جهانی بیاموزیم. کارگران درمان کشورهای مختلف در جهان، بدون آن که مبارزه‌ی صنفی و اقتصادی برای تحقق مطالبات صنفی خود را کنار بگذارند با اعلام همبستگی خود با کارگران و کارکنان بخش درمان غزه نشان داده‌اند که مسئله‌ی فلسطین به عنوان مسئله‌ای طبقاتی و انسانی جزء جدایی‌ناپذیر مبارزات روزمره‌شان است. ایشان در مقابل دولت‌ها و سرمایه‌داران بخش خصوصی که به اسرائیل کمک‌های مالی و نظامی کرده‌اند ایستادگی نشان داده‌اند. این مقاومت‌ها نشان از استقلال آگاهی صنفی و سیاسی این کارگران است و در این راستا نشان داده‌اند که راه رهایی از استثمار و بندگی‌شان از یوغ سرمایه‌داری و امپریالیسم در همبستگی با کارگران دیگر نقاط جهان و مردم فلسطین است.

کارگران درمان ایران نیز مانند کشورهایی که نام بردیم، باید در کنار مبارزات روزانه‌شان برای تحقق مطالبات صنفی‌شان به مسئله‌ی فلسطین به عنوان مسئولیتی انسانی و طبقاتی بنگرند و با اعلام این همبستگی طبقاتی، همچون کارگران و کارکنان درمان دیگر کشورها و غزه موضع مستقل خودشان را از طبقه‌ی حاکم نشان دهند. چیزی که متأسفانه تا به اکنون غایب بوده است. این عدم حمایت و پشتیبانی کارگران درمان ایران از فلسطین از چه ناشی می‌شود؟ آیا چون دولت جمهوری اسلامی به ادعای خود از فلسطین حمایت می‌کند پس کارگران در ایران باید از همبستگی با غزه خودداری کنند؟ آیا این عدم همراهی می‌تواند دید درستی از مبارزه به ما بدهد و راه رهایی از جمهوری اسلامی را برای ما هموارتر کند؟ بی‌شک این گونه نیست.

جمهوری اسلامی مانند دیگر دولت‌های سرمایه‌داری در چند دهه‌ی گذشته با اجرای سیاست‌های نئولیبرالیستی در حوزه‌ی درمان و بهداشت جامعه شامل خصوصی‌سازی‌های گسترده، سرکوب تشکل‌های صنفی محل کار و یا نفوذ افراد دست‌راستی در آن، افزایش سن بازنشستگی، کمبود نیرو و اضافه‌کاری‌های اجباری، شدت کار بالا و نبود امکانات درمانی مناسب در بیمارستان‌ها، اجرای نادرست طرح تعرفه‌گذاری و سرکوب و دستگیری نیروهای معترض در اعتراضات چند ساله‌ی پرستاران، معیشت کارگران این حوزه را مانند کارگران بخش‌های دیگر در جامعه زیر ضرب برده است. در کنار شرایط سخت معیشتی مواردی مانند ضعف در آگاهی طبقاتی و از بین رفتن هرگونه ابزار و تشکلی مستقل در محل کار امکان دستیابی به سازمان و تشکل مستقل طبقاتی را با مشکل روبه‌رو کرده است. بنابراین در چنین شرایطی کارگران این حوزه در مبارزات روزمره‌شان نمی‌توانند صف طبقاتی‌شان را در مقابل سرمایه‌داران و دولت‌اش مستحکم کنند. زیرا که لازمه‌ی استحکام صف طبقاتی کارگران استقلال طبقاتی در مبارزات اقتصادی و سیاسی است که بتواند راه خود را از نیروهای همراه حکومت و مخالف حکومت جدا کند و صف مستقل خود را شکل دهد. در چنین شرایطی است که در موضع‌گیری سیاسی درست نسبت به غزه وامی‌ماند.

با دیدن مقاومت کارکنان بخش درمان غزه در می‌یابیم که نقش و جایگاه نیروی کار بخش درمان در زمان‌های حساس چقدر می‌تواند ضروری و حیاتی باشد. بخش درمان همواره مکانی است که انسان‌ها به هنگام استیصال و بیچارگی به آن رجوع می‌کنند. به همین دلیل پولی‌سازی و سودمحور کردنِ بخش درمان و بهداشت لطماتی ویرانگر بر جامعه خواهد داشت. حال تصور کنید در وقت جنگ و بی‌خانمانی چه حال و هوایی در مراکز درمانی برقرار باشد. اگر نیروی کار این بخش با روحیه‌ی پول پرستی و منفعت‌گرایی فردی پرورش یافته باشند، در وقت بحران جامعه، بخش درمان از ایفای نقش و مسئولیت اجتماعی خود ناتوان درخواهد آمد. نمونه‌ی غزه امیدوارکننده است و آموزنده. دیدیم و خواندیم که نیروی کار این بخش چه جانفشانی‌های انسانی‌ای طی این یک سال کرده است. در نقطه‌ی مقابل وضعیت بخش درمان و بهدشت ایران با اجرای سیاست‌های سرمایه‌دارانه و تقویت روحیه‌ی پول‌پرستی و منفعت‌گرایی فردی هشداردهنده است. این وظیفه‌ی کارگران این بخش است که با دیدن نمونه‌هایی همچون غزه، هم علیه سیاست‌های سرمایه‌دارانه بایستند و هم روحیه و آگاهی‌های ضداجتماعی و ضدِ منافع طبقاتی‌شان را از خود بزدایند.

همچنین با دیدن حمایت‌ها از غزه می‌توانیم دریابیم که کارگران و کارکنان بخش درمان تعداد قابل توجهی از کشورها به صورت توأمان نگاه درستی به جنبه‌های اقتصادی و سیاسی مبارزه‌ی مستقل طبقاتی‌شان دارند. گرچه تعداد این اعتراض‌ها و جمعیت حاضر در آن‌ها بسیار گسترده نباشد، اما از سه جنبه بسیار حائز اهمیت‌اند: یکی این که در کشورهایی اغلب صورت گرفته‌اند که دولت‌هایشان تمام‌قد حامی و پشتیبان جنایت‌های اسرائیل بوده‌اند. دوم این که در کنار مطالبات صنفی و اقتصادی خود، به حمایت از فلسطین پرداختند. سوم این که در اکثر این اعتراض‌ها پزشکان، پرستاران و دیگر کارکنان بخش درمان و بهداشت دوشادوش یکدیگر بوده‌اند.[6] هر سه جنبه برای کارگران بخش درمان و بهداشت ایران آموزنده است.

جنگ در فلسطین ظلمی است آشکار از جانب اسرائیل و هم‌پیمانانش به مردمان آن سرزمین. هر انسان شریف و آزاده‌ای میان اسرائیل و فلسطین باید از مبارزه‌ی فلسطینیان حمایت کند. نمونه‌ی این اعتراض‌ها نشان می‌دهند که می‌توان علیه دولت و سرمایه‌داران خودی بود و همچنان از فلسطین حمایت کرد. ای کاش که در این روزها و ماه‌ها که اعتراضات کارگران درمان ایران دوباره جان گرفته در کنار بنرهای مطالبات برحقِ صنفی‌شان پرچم فلسطین برافراشته می‌شد. به امید آن روز…

منابع:

  1. https://www.middleeasteye.net/news/war-gaza-doctor-israel-abandon-patients-torture-death
  2. https://www.middleeasteye.net/news/war-gaza-doctor-israel-abandon-patients-torture-death
  3. https://peoplesdispatch.org/2024/06/13/healthcare-workers-protest-amas-silence-on-genocide-in-gaza/
  4. https://chicago.suntimes.com/israel-hamas-war/2024/04/14/chicago-health-workers-protest-american-medical-association-differing-response-to-gaza-and-ukraine
  5. https://www.wsws.org/en/articles/2023/11/21/zkqs-n21.html
  6. https://twitter.com/i/status/1725633557106712635
  7. https://peoplesdispatch.org/2024/06/05/healthcare-workers-will-protest-the-american-medical-associations-silence-in-the-face-of-genocide/
  8. https://www.leftvoice.org/healthcare-workers-stand-in-solidarity-with-the-student-movement-against-repression-and-for-a-free-palestine/
  9. https://www.medact.org/2023/blogs/health-workers-for-a-free-palestine-statement/
  10. https://www.middleeasteye.net/news/israel-palestine-war-palantir-military-tech-firm-backing-war-gaza-awarded-uk-nhs-data-contract
  11. https://www.middleeasteye.net/news/uk-nhs-workers-strike-against-company-supplying-israeli-military
  12. https://www.ohchr.org/en/statements-and-speeches/2024/04/israelgaza-un-experts-deplore-attacks-al-shifa-hospital-urge-states#:~:text=In%20the%20wake%20of%20the,processes%2C%20to%20stop%20this%20horror.
  13. https://www.redcross.org.uk/stories/disasters-and-emergencies/world/whats-happening-in-gaza-humanitarian-crisis-grows
  14. https://www.map.org.uk/news/archive/post/1598-500-healthcare-workers-killed-during-israelas-military-assault-on-gaza
  15. https://www.ochaopt.org/
  16. https://www.aljazeera.com/opinions/2024/2/14/israels-unrelenting-war-on-gaza-healthcare-requires-urgent-action#:~:text=Since%20the%20beginning%20of%20its,leaving%20the%20majority%20non%2Dfunctional.
  17. https://www.msf.org/palestine
  18. https://www.middleeasteye.net/news/uk-nhs-workers-strike-against-company-supplying-israeli-military
  19. https://www.middleeastmonitor.com/20231026-gaza-doctors-sing-we-will-remain/
  20. https://www.wsws.org/en/articles/2023/11/21/zkqs-n21.html
  21. https://www.aa.com.tr/en/americas/gaza-health-workers-express-gratitude-for-pro-palestine-protests-in-us-europe/3208372
  22. https://www.theguardian.com/world/2024/apr/07/targeting-healthcare-workers-airstrikes-constant-fear-uk-doctors-gaza#img-2
  23. http://www.middleeasteye.net
  24. https://www.medact.org/project/health-workers-for-palestine/
  25. https://www.aa.com.tr/en/europe/british-health-care-workers-hold-silent-march-in-support-of-gaza-medical-staff/3084731#
  26. https://labornotes.org/blogs/2023/11/health-care-workers-demand-ceasefire-gaza
  27. https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2024/05/10/1250490688/rafa-hospital-gaza-israel-war-middle-east
  28. https://jordantimes.com/news/local/jordanian-doctors-brave-gazas-crisis-over-850-volunteering-provide-services
  29. https://www.redcross.org.uk/stories/disasters-and-emergencies/world/plunging-temperatures-broken-healthcare-and-disease-in-gaza
  30. https://reliefweb.int/report/occupied-palestinian-territory/500-healthcare-workers-killed-during-israels-military-assault-gaza
  31. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-68331988
  32. https://reliefweb.int/report/occupied-palestinian-territory/gazas-healthcare-workers-grapple-mental-health-impact-unyielding-war
  33. https://www.aljazeera.com/features/2024/5/23/medics-in-gaza-risking-their-lives-to-save-people-hurt-by-israels-war
  34. https://www.aljazeera.com/program/newsfeed/2024/7/9/displaced-palestinian-health-workers-set-up-gaza-tent-clinics
  35. https://www.middleeasteye.net/news/nearly-1000-palestinian-health-workers-killed-israeli-forces-gaza-named
  36. https://www.msf.org/remembering-our-colleagues-killed-gaza
  37. https://www.hrw.org/news/2024/08/26/israel-palestinian-healthcare-workers-tortured
  38. https://truthout.org/articles/us-health-workers-back-from-gaza-estimate-death-toll-is-at-least-119000/
  39. https://www.middleeasteye.net/news/gaza-israel-palestine-war-shifa-hospital-prominent-doctors-killed
  40. https://farsi.iranpress.com/%D8%B1%D9%88%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%85%D8%A7%D8%AF%D9%88%D8%B1%D9%88-%D8%A7%D8%B2-%D8%B7%D8%B1%D8%AD-%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9-%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85-%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA-%D9%88%D9%86%D8%B2%D9%88%D8%A6%D9%84%D8%A7-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%D8%A7%D9%86
  41. https://www.irna.ir/news/83848748/%DA%86%D8%B1%D8%A7-%DA%A9%D8%A7%D8%AF%D8%B1-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C-%DA%A9%D9%88%D8%A8%D8%A7-%D9%85%D8%B3%D8%AA%D8%AD%D9%82-%D8%AF%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D9%81%D8%AA-%D8%AC%D8%A7%DB%8C%D8%B2%D9%87-%D9%86%D9%88%D8%A8%D9%84-%D8%A7%D8%B3%D8%AA
  42. https://edmonton.ctvnews.ca/it-s-an-attack-on-health-care-medical-community-rallies-against-israel-hamas-war-calls-for-ceasefire-1.6690743

[1]. در حالی که امپریالیسم آمریکا برای حفظ سرکردگی خود به سراسر جهان نیروهای نظامی خود را اعزام می‌کند، کوبا ارتشی با لباس سفید (کادر پزشکی) به کشورهای دنیا می‌فرستد و این همان حقیقتی است که آمریکا قصد پنهان کردن آن را دارد. تیم متخصصان پزشکی کوبا تاکنون جان میلیون‌ها انسان را در نقاط مختلف جهان، ازجمله آمریکای لاتین، منطقه‌ی کارائیب، آفریقا -به ویژه در زمان شیوع ویروس خطرناک ابولا-، آسیا و منطقه‌ی اقیانوس آرام -که در اثر زمین لرزه، طوفان، سیل و بیماری‌های همه‌گیر رنج می‌بردند- نجات داده است. در دوران همه‌گیری کرونا نیز کمک‌های پزشکی این کشور به اروپا رسیده است. ونزوئلا نیز با تبعیت از نظام سلامت و درمانی کوبا سعی داشته که بتواند این سازوکار را اجرا کند. این دو کشور با وجود تحریم‌های اقتصادی فزاینده‌ای که از جانب آمریکا بر آن‌ها اعمال شده است، نه تنها اجازه نداده‌اند که این تحریم‌ها ضربه‌ای به نظام درمانی‌شان وارد کند بلکه توانسته‌اند نظام درمانی و بهداشتی‌شان را به عنوان نظامی فراگیر در خدمت عموم مردم قرار دهند.

[2]. یک مؤسسه‌ی پزشکی آمریکایی است که در سال ۱۸۴۷ تأسیس شده است و بزرگترین انجمن پزشکان در کشور ایالات متحده‌ی آمریکا به‌شمار می‌آید. AMA یکی از بیشترین بودجه‌های لابی سیاسی را در بین سازمان‌های ایالات‌متحده‌ی آمریکا دارد و موقعیت سیاسی آن در طول تاریخ فعالیتش همیشه بحث‌برانگیز بوده است.

[3]. National Health Service: سازمان خدمات ملی بهداشت انگلستان است که از سازمان‌های دولتی زیر مجموعه‌ی وزارت بهداشت و مددکاری اجتماعی انگلستان به شمار می‌رود که در سال 1948 تأسیس شد. این سازمان با در اختیار داشتن 1226677 نفر کارمند یکی از بزرگ‌ترین کارفرمایان جهان (شرکت‌های خصوصی، عمومی سازمان‌های دواتی) شناخته می‌شود.

[4]. شرکت خصوصی در آمریکا است که در سال 2003 تأسیس شده است و در پلتفرم‌های نرم‌افزاری برای تجزیه و تحلیل داده‌ها فعالیت می‌کند. این شرکت دارای سه پروژه اصلی است: Palantir Gotham، Palantir Foundry، Palantir Apollo. به عنوان یک ابزار اطلاعاتی و دفاعی برای کمک به دولت‌ها و شرکت‌های خصوصی و نظامیان استفاده می‌شود. لذا یکی از پنج نرم‌افزار برتر در سیستم امنیتی وزارت دفاع ایالات متحده‌ی آمریکا است. پروژه‌ی Palantir Gotham یک سیستم پلیسی پیش‌بینی‌کننده به عنوان تجزیه و تحلیل جغرافیایی و پیش‌بینی حرکات سربازان دشمن استفاده می‌شود. از این نرم‌افزار در زمان جنگ اکراین و روسیه توسط سربازان اکراینی استفاده شده است. پروژه‌ی دیگر آن به نام Palantir Foundry که کارش تجزیه و تحلیل تمامی داده‌های مشتریان شرکت‌ها و مؤسسات و سازمان‌ها است. به همین دلیل از این نرم‌افزار بیشتر در بخش‌های تجاری و دولتی استفاده می‌شود. از این پروژه در بخش سلامت در دولت‌ها به‌کار گرفته شده است برای آن که بتوان تمامی داده‌های بیماران و پرسنل را جمع آوری و تحلیل کرد.

[5]. اشاره به دانشجویان به این دلیل است که طی این یک سال دانشجویان، به‌ویژه در ایالات متحده‌ی آمریکا و دیگر کشورهای غربی، علیه حمایت‌های دولت‌های امپریالیستی از اسرائیل در جنگ غزه اعتراض‌های بسیاری کرده‌اند. برای نمونه:

https://www.leftvoice.org/healthcare-workers-stand-in-solidarity-with-the-student-movement-against-repression-and-for-a-free-palestine

[6]. این نکته‌ای است بسیار آموزنده و همزمان برای ما در ایران تأسف‌برانگیز. تعداد قابل توجهی از پزشکان در ایران، در نتیجه‌ی سیاست‌های نئولیبرالیستی دولت، چنان پول‌پرست و منفعت‌طلب‌اند که در وقت صلح هم نگاه‌شان به بیمار و خانواده‌اش ماشینِ چاپِ پول است؛ چه برسد به وقت بحران و جنگ در جامعه! وضعیت در ایران چنان است که اغلب پزشکان را نباید جزو طبقه‌ی کارگر بخش درمان و بهداشت به حساب آورد و باید همدست و شریکِ طبقه‌ی حاکمِ استثمارگر و مسلط تعریف‌شان کرد

مطالب مرتبط

تو اگر کارگری، هرگز نمی‌توانی آسوده زندگی کنی، اگر چنین منبع خونینی از ستمِ سرمایه‌داری به بقای خود ادامه دهد.
دو گزارش از مبارزات کارگران یونان
150 هزار نفر در اعتصاب‌ها و تظاهرات شرکت کردند