کارگران در یونان علیه ریاضت اقتصادی بسیج شدند و اعتصاب عمومی ماه نوامبر را اعلام کردند
موج اعتصابهای کارگران در سراسر یونان در بخشهای مختلف همچون هتلداری، فلزکاری، حملونقل و آموزش به راه افتاده است. این اعتصابها به هدف پایان دادن به سیاستهای ریاضتی است که دولت تحمیل کرده است.
اعتصابات مطابق با فراخوان قبلی، در هفتهای که از 21 اکتبر (آخر مهرماه) آغاز شد سراسر یونان را فرا گرفت. کارگران که به اقدامات ریاضتی تحمیل شده توسط دولت نخست وزیر کیریاکوس میتسوتاکیس اعتراض کردند، خواهان افزایش دستمزدها، تقویت قراردادهای دسته جمعی و برگرداندن خدمات عمومی، به ویژه در موارد مربوط به بهداشت و آموزش بودند.
اقداماتی که در بخشهای مختلف – از جمله در هتلداری، فلزکاری، حملونقل، تدارکات و آموزش – جریان داشت برای اعتصاب عمومی 20 نوامبر (اول آذرماه) نیرویی فزاینده و گسترده ایجاد کرد و پیشبینی میشد که این اعتصاب استیصال عمومی ناشی از وخامت شرایط کار و زندگی را آشکار کند.
در طول اعتصابات، کارگران خواهان حمایت از سوی جامعه بودند. کارگران کشتی از مسافران خواستند که در همبستگی کنار آنها بمانند و تاکید کردند که در حال حاضر با تیمهای اجرایی کوچک و در شرایط نامناسب کار می کنند. آنها همچنین گفتند: «ما برای ارتباط مطلوب با جزیرههایمان، برای حملونقل ارزان و ایمن کشتی در تمام طول سال میجنگیم».
اعتصابات عمدهی خدمات هتلها را مختل کرد، مسیرهای کشتیها را متوقف کرد و کارگران آموزش و پرورش را به خیابانها آورد. در آستانهی روز موعود، وزارت آموزش و پرورش تلاش کرد با حکم قضایی مانع از اعتصاب کارگران آموزش ابتدایی شود. با اینحال، این امر تنها سبب برانگیخته شدنِ بیشتر خشم معلمان و نیز پیوستنِ کارگران سایر بخشها به اعتصاب شد. در نهایت، تقریباً 3000 کارگر آموزش و پرورش در آتن راهپیمایی کردند و خواستار افزایش دستمزدها، احترام به فعالیت اتحادیهها و ابراز حمایت خود از فلسطین شدند.
کارگران یونانی همبستگی خود با فلسطین را همواره نشان دادهاند، بهویژه از طریق جلوگیری از ارسال تسلیحات از طریق بنادر. چنانکه میدانید در اواسط ماه اکتبر، کارگران اسکله در بندر پیرئوس آتن، مسیر یک کانتینر مهمات به مقصد اسرائیل را مسدود کردند. پیام آنها روشن بود: دولت باید خدمات اجتماعی و حقوق کارگران را بر جنگ اولویت دهد. در همین راستا، جبههی مبارز سراسری کارگران (PAME) اعلام کرد که بنمایهی اعتصاب عمومی ماه نوامبر از این قرار است: «از سلاخخانههای بیرون بیایید و بهجای آن برای دستمزد، بهداشت و آموزش بودجه بگذارید».
این اقدامات در یونان همچنین توانسته است حمایتهای بینالمللی را به خود جلب کند. هواداران آزادی سوازی (کشوری در آفریقای جنوبی) Friends of Swazi Freedom در بیانیهای خطاب به PAME تاکید کردند که مبارزهی کارگران از مسائل اقتصادی فراتر میرود و حاوی مبارزهای گستردهتر برای استقلال ملی و همبستگی بینالمللی با جوامع تحت ستم در سراسر جهان است؛ نه فقط با مردم فلسطین، بلکه با تمامی مردمی که تحت ستم بلوک تروریستی به نام ناتو قرار دارند.
با نزدیک شدن به اعتصاب عمومی 20 نوامبر، انتظار می رود اقدامات بیشتری انجام شود. برای نمونه کارگران ساختمانی و حملونقل برنامه دارند که کار را در اوایل ماه متوقف کنند. در همین حال، اتحادیههای کارگری در حال سازماندهی مجامع برای تقویت حمایت و آمادهسازی اعضا برای اقدام ملی هستند.
امتناع کارگران بارانداز آتنی از ارسال محمولهی تسلیحاتی به اسرائیل
کارگران بندر پیرئوس از بارگیری محمولهی تسلیحاتی به مقصد اسرائیل جلوگیری کردند و همدستیِ نخبگان سیاسی یونان با نسلکشیِ جاری در غزه را محکوم کردند.
کارگران بندر پیرئوس در اقدامی شبانه در 17 اکتبر (25 مهر) موفق شدند از ارسال محمولهی تسلیحاتی به مقصد اسرائیل جلوگیری کنند. فراخوان این اقدام از سوی ENEDEP، که اتحادیهی باراندازان است، مطرح شده بود. کارگران بندر و فعالان بسیج شدند تا از ارسال این محموله به مقصد بندر حیفا جلوگیری کنند. قرار بود این محموله با کشتی مارلا بول که متعلق به شرکت اسرائیلی ZIM است به اسرائیل منتقل شود.
علاوهبر ENEDEP، این اقدام از سوی چندینوچند سازمان کارگری مورد حمایت قرار گرفت؛ از جمله مرکز کارگری پیرئوس و اتحادیهی فلزکاران و صنعت کشتیسازی. این کارگران اعلام کردند که نمیخواهند با بارگیریِ این کشتی، شریکِ جرمِ نسلکشی اسرائیل در غزه باشند، زیرا محمولهی این کشتی باری باعث کشته شدن فلسطینیان بیشتری میشود.
در نتیجهی این اقدام، کشتی مارلا بول مجبور شد بدون بارگیری، بندر را ترک کند. بنا به گزارش گروههای محلی همبستگی با فلسطین، این کشتی در نزدیکی بندر مانده است.
طی این اقدام، کارگران خواستار «عدم مداخله در برنامههای امپریالیستی و پیامدهای آن بودند. پیامدهایی که هدف قرار گرفتن بندر پیرئوس برای اقدام متقابل را مجاز میدارد.» آنها همچنین افزودند که بندر پیرئوس نباید «پایگاهی نظامی» باشد.
ENEDEP گفته: «در بندری که ما روزانه در آن برای شرایط کاری و زندگیِ بهتری برای خودمان و فرزندانمان مبارزه میکنیم، جایی برای سلاخان آدمهای بیگناه نیست.»
یکی از نمایندگان اتحادیهی عمومی کارگران فلسطینی، محمد عقنیبی، این اقدام را ستوده و گفته است که کارگران فلسطینی از این اقدام شجاعانهی کارگران یونانی درس میگیرند. به همین منوال، حزب کمونیست یونان (KKE) این اقدام را ستوده و گفته است که طبقهی کارگر با این اقدام هم نیرو و توان خود را به نمایش گذاشت و هم در سمت درست تاریخ ایستاد.
این حزب تأکید کرد که مقاومت کارگران حامل پیامِ همبستگی برای مردم فلسطین و لبنان است، و ایشان با این مقاومت با «متحدان راهبردیِ» بورژوازی که از دولت آدمکشِ اسرائیل و دیگر سلاخان اروپاییـآتلانتیکیاش حمایت میکنند، مخالفت ورزیده است.
کارگران بندر پیرئوس پیشتر نیز، در ژوئن امسال از بارگیری کشتی MSC Altair سر باز زدند، زیرا معتقد بودند که این محموله قرار است به دست اسرائیلیها برسد و برای نسلکشی از آن استفاده شود. این عمل کارگران گواه روشنی است بر تعهد طبقهی کارگر به صلح، در تقابل با همدستیِ نخبگان سیاسی با جنایات اسرائیل.
در حالی که جلوگیری از ارسال محمولهی مارلا بول به اسرائیل موفقیتآمیز بود، هنوز پرسشهایی دربارهی اینکه در ادامه چه اتفاقاتی روی میدهد، بدون پاسخ مانده است. بنا به برخی گزارشها، کارگرانی که در این اقدام مشارکت داشتهاند، تحت پیگردِ قانونی قرار خواهند گرفت. اما، هرچه پیش آید، ENEDEP در حمایت خود از رهایی فلسطین و فلسطینیان قاطع خواهد بود.
منابع به ترتیب:
https://peoplesdispatch.org/2024/10/18/athens-dockworkers-block-ammunition-shipment-bound-for-israel
1 دیدگاه دربارهی "کارگران یونان: علیه ریاضت اقتصادی، علیه نسلکشی در غزه"
درود برکارگران شریف یونان
مرگ بر اسراییل و دولت های امپریالیست های جانی و آدمکش آمریکا و اروپا
درود بر مردم مبارز فلسطین
امیدوارم ما کارگران ایران هم از این همه آگاهی و توانایی درس بگیریم